15 de gener del 2011

Petita biblioteca digital desordenada - Recerca en cultura

Sóc un més dels que creuen que amb Internet les coses ja no tornaran a ser com abans. Avui en dia existeix la possibilitat d’accés a una gran quantitat d’informació, el més interessant, però, és poder trobar fàcilment allò que cerquem.
Els darrers anys la generació de bibliografia relacionada amb la gestió cultural, les indústries creatives, la innovació i la cultura ha crescut de forma considerable. La bona notícia és que existeix infinitat d’aquest material disponible en formats digitals de lliure accés a la xarxa. Són molts els organismes públics, organitzacions, i equipaments que decideixen compartir els seus estudis de cas, les dades estadístiques, i publicacions de tota mena, i penjar-les a la web.
Aquesta entrada al bloc vol ser només una petita recopilació d’alguns dels enllaços a publicacions i informació interessant relacionada amb la gestió cultural, el màrketing de les arts, la planificació i les polítiques culturals, les indústries creatives, la innovació i la nova economia.
Simplement volia compartir amb tots vosaltres les cerques que m’han portat a tenir algunes de les webs següents en les meves carpetes d’adreces d’interès, a mode d’una petita biblioteca virtual desordenada.

ARTS COUNCIL ENGLAND– Aquest organisme ha generat, i genera any rera any un bon nombre d’informes i publicacions de tota mena. Us dirigeixo directament a la secció de recerca (extremadament interessant) i de publicacions. http://www.artscouncil.org.uk/about-us/research/

ARTS RESEARCH DIGEST – Cercador que et permet remenar entre totes les publicacions de tots els Councils del Regne Unit.

NESTA – National Endowment for Science, Technology and the Arts, és un organisme independent, però vinculat a l’administració britànica que té per missió el desenvolupament de la innovació en la societat. Hi ha informació molt interessant respecte temes com les indústries culturals, l’economia creativa i la innovació.

CASE PROGRAMME – DMCS – Aquest programa del Departament of Media, Culture and Sport del Regne Unit diposa d’una base de dades amb 5500 estudis de recerca.

COMPENDIUM - Compendium of Cultural Policies and Trends in Europe. Aquesta és una iniciativa de la Fundació ERICARTS i el Consell d’Europa que reuneix l’anàlisi complert de les polítiques culturals de 42 països, la major part europeus. Les dades són actualitzades cada any, i compten també amb estudis comprats. És una web impresindible. Recentment s’ha publicat el perfil de l’Estat Espanyol en llengua castellana.

COMISSIÓ EUROPEA – CULTURA – Estadístiques, informes, estudis i publicacions a nivell europeu. Pàgina imprescindible per conèixer les línies de política cultural que es tracen per Europa des de Brussel·les.

CULTURALBOX – Aquesta és una de les iniciatives més interessants que últimament s’han incorporat a la xarxa. Cultural Box és una videoteca virtual especialitzada en gestió i polítiques culturals produïda pel Programa de Gestió Cultural de la Universitat de Barcelona. Pretén posar al servei dels professionals de la cultura un ampli catàleg de videoclips disponibles a Internet. El millor de CULTURALBOX són les possibilitats de cerca i el bon nombre de vídeos que ja tenen disponibles.

DEPARTAMENT DE CULTURA+ ICIC – Sempre és interessant fer un cop d’ull a les publicacions en línia i a les actualitzacions de les estadístiques culturals del nostre país.

MAPA MUNDIAL DE OBSERVATORIOS CULTURALES – PORTAL IBEROAMERICANO DE GESTIÓN CULTURAL – Una llista de tots els observatoris culturals amb els enllaços corresponents. Una font inacabable d’informació sobre la cultura en països que sovint ens queden massa lluny.

MINISTERIO DE CULTURA – És molt interessant l’apartat d’estadístiques culturals.
Aquesta recopilació, tal com s’ha dit, no vol ser extensiva – segur que falten d’altres webs interessants. L’objectiu que persegueix aquesta entrada al bloc és el de compartir unes adreces que m’han estat útils en molt moments, i per molts dels projectes que he estat involucrat. Espero que us siguin d’ajuda. 

GERARD RAMON 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada